Habent sua fata columnae

Monumentul inaltat sub o zodie fericita va avea de traversat numeroase vicisitudini. Urmeaza razboiul, apoi perioada comunista. Sculptorul devine „persona non grata”.
Lungi ani de detentie ii asteapta pe Gheorghe Tatarescu, Ioan Bujoiu, Stefan Georgescu-Gorjan. In 1950 se distruge pretioasa arhiva a familiei Tatarescu. Dispare si caietul cu notite stenografiate de inginerul Gorjan. Prin anii 50 se incearca daramarea „Coloanei”, aplicandu-i-se o forta de tractiune de 8800 kgf. Perfecta verticalitate, verificata in1937, este inlocuita cu o usoara deviere, masurata la cererea inginerului Gorjan, in 1964 si 1984.
Constient de importanta pastrarii monumenului, inginerul elaboreaza proiecte de restaurare-remetalizare in 1965-1966 si 1975-1976 si supravegheaza respectivele operatii. Concepe si un proiect de revizie capitala. Investigatiile amanuntite efectuate in 1983 si 1984 de o echipa de la INCERC, pe baza documentelor furnizate de inginer, conduc la concluzia ca starea de conservare a Coloanei este buna si se recomanda doar remetalizarea.
Constantin Brancusi a incetat din viata la 16 martie 1957, inginerul Stefan Georgescu-Gorjan la 5 martie 1985.
Arhiva stransa de inginer in legatura cu realizarea monumentului, articolele, conferintele si interviurile sale ofera date importante legate de lucrare.
In 1996 modulele au fost demontate in prag de iarna, miezul a fost lasat prada intemperiilor. S-au purtat nesfarsite polemici despre restaurare.
In anul 2000 s-au conjugat din nou toate eforturile pentru a se reface lucrarea despre care raportul UNESCO aprecia ca este „nu numai o capodopera a artei moderne, ci si o extraordinara opera inginereasca”[20].

( Sorana Gergescu Gorjan – ” Istoria Coloanei Infinite” aparuta in 2001 la Editura Destin)

Materialele au fost preluate de pe site-ul – Endless Column.net

Mergi Sus